Proprietățile colostrului și ale laptelui matern matur
Colostrul (primul lapte matern al bebelușului)
Colostrul este laptele inițial care se formează în sân începând cu cea de-a 20-a săptămână de gestație și în primele câteva zile de la naștere. Acest lapte valoros este bogat în anticorpi, are culoare galbenă și conține un procent mai mare de proteine, minerale și vitamine solubile în grăsimi (A, E și K).
Colostrul oferă o protecție imunitară importantă unui sugar atunci când acesta este expus prima oară la microorganismele din mediul înconjurător și ajută la pregătirea căptușelii tubului digestiv pentru a primi elementele nutritive din lapte. Este important ca în aceste zile sugarii să primească colostru și niciun alt tip de hrană.
Alte ingrediente ale colostrului, precum vitamina A, ajută la vederea bebelușilor și la dezvoltarea unei pieli sănătoase.
După aproximativ 2-4 zile de la naștere sânii pot deveni mai plini și mai calzi. Acest lucru este adesea denumit ca „venirea laptelui”. Acesta este laptele cremos care urmează imediat după colostru. Laptele de tranziție este produs oricând în intervalul dintre primele 2-5 zile de la naștere și 10-14 zile de la naștere. Sânii vor furniza o cantitate mult mai mare de lapte decât de colostru și vor deveni mai mari și mai fermi în timpul acestei etape. Spre deosebire de colostru, laptele de tranziție conține deja
mai multe lipide și carbohidrați, dar mai puține proteine decât laptele matern matur, complet dezvoltat. Consistența laptelui se modifică de la gros la un lichid cremos, iar culoarea se schimbă de la galben auriu la alb lăptos.
Laptele matern matur
Sânii vor produce lapte matur după 8-10 zile de la nașterea copilului. Laptele matur este produs într-o cantitate la fel de mare ca lapte de tranziție, dar este mai subțire și mai apos sau chiar albăstrui; uneori este descris ca având aspect de lapte degresat atunci când este secretat prima oară, până când se eliberează grăsime mai târziu în alăptare și acesta devine mai cremos. Spre deosebire de colostru, acesta conține mai puține proteine, dar mai multă lactoză și mai multe lipide. Astfel, numărul de calorii conținute în laptele matern crește.
Lasă un răspuns